vrijdag 19 september 2014

ER ZIT NOG GEEN SCHOT IN

Nadat 55% van alle Schotten gisteren met hun rode potlood hebben gewapperd blijft het Verenigde Koninkrijk voorlopig voortbestaan in de huidige configuratie. Met andere woorden: Schotland wordt niet onafhankelijk. Uiteindelijk was het wel zo dat Schotten die in het buitenland wonen niet mochten stemmen (Inclusief Schotten die in Engeland wonen, hetgeen natuurlijk compleet onlogisch is), en ook ondanks dat alle stemmen nog niet geteld zijn en dat er nu al sprake is van verkiezingsfraude in onder andere Glasgow. Waaruit maar blijkt dat dit referendum minstens even goed georganiseerd is als de gemiddelde verkiezing in Afrika.

Voorlopig is het idee van Schotse afhankelijkheid dus gekilt. geKILT. Ja, met mij ken je lachen. Het is nu natuurlijk wél te verwachten dat we binnenkort weer de onafhankelijkheidsstrijd van Friesland in de media gaan zien. “Friese vrijheidsstrijders namen vanochtend Bolsward in, slechts gewapend met koffiemelk en braadharing. Er was relatief weinig weerstand”. Dat kun je natuurlijk ook wel verwachten want, óók niet van de agenda te vagen: de super provincie die zou bestaan uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. Ook dat idee werd onlangs verworpen, om 10 dagen later gewoon weer op de agenda te verschijnen alsof er nog nooit over vergaderd was, net zoals zo’n plakbandje dat eerst aan je vinger zit, en dan aan je manchet, en daarna ineens aan je oor, en dan aan je schoen.

Als ze nou een beetje slim zijn beginnen de Groningers ook aan een onafhankelijkheidsstrijd (scrabble score!), want dan kunnen ze hun gas eindelijk eens met winst aan de rest van Nederland verkopen. Waarmee ze dan hun “ingezakte” economie weer kunnen opkrikken. Ja, met mij ken je lachen. Maar: dat wist u al. Wij zwijgen nog maar over die provincies waar ze sowieso al een andere taal spreken, zoals Limburg. Alleen hebben die natuurlijk al die steenkool allang verkocht, zodat er behalve vlaai weer weinig over blijft om te exporteren. Aan de andere kant krijgen ze er dan wél weer een drielandenpunt bij (Noord Brabant, Gelderland, en het Koninkrijk Limburg onder leiding van Prins Carnaval de 1ste)

Wat (om weer naar het begin terug te gaan) wel weer interessant is, is dat van Schotland – waar zelfs de Romeinen hun vingers niet aan hebben gebrand – ineens niet meer af te komen is. Dat komt door diverse dingen: A: het zit hartstikke aan Engeland vast, dus je kunt het niet zomaar de Noordzee in duwen, zeg maar. En B: Schotland beschikt over essentiële levensbenodigdheden, zoals whisky, en ook materialen om bijvoorbeeld dijken mee te verstevigen, zoals haggis. Bovendien (dat wist Monty Python al) zijn Schotten essentieel om de Engelsen in Wimbledon te laten winnen, voornamelijk omdat zij (Schotten dus) niet kunnen tennissen.

Als straks blijkt dat na het écht tellen van écht alle stemmen, én het oplossen van de vermeende verkiezingsfraude in Glasgow, dat Schotland uiteindelijk inderdaad gewoon bij het Verenigd Koninkrijk blijft, zou je kunnen zeggen dat het een hoop gedoe was dat niets heeft opgeleverd. Maar dat is niet zo, want ík had deze week geen inspiratie voor een column. 

Die is er nu wél. Ik bedoel maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten