vrijdag 27 september 2013

SINTERKLAASHAAS

Was het twee weken geleden nog korte mouwenweer; deze week geeft ons (en het is nog september nota bene) de eerste nachtvorst (we hebben sinds de troonwissel wel al dagvorst). Dit weekend schijnt de zon nog heel even, maar daar moeten we waarschijnlijk wel op teren tot volgend jaar juni (zomer in Nederland = tweede dinsdag in juni). Helaas geeft dit meestal de impuls voor de middenstand om het roer om te gooien en voor je het weet struikel je overal weer over hele pallets met pepernoten, adventskalenders en kerstboomstandaards.

Dit gebeurt elk jaar iets vroeger, zodat we tegen 2016 kunnen verwachten dat tegen november de valentijnschocolaatjes in de aanbieding gaan; eind december er al paaseitjes bij de LIDL worden aangeboden, en rond mei gebreide mutsen en wanten (want: september, dus nachtvorst).  De intocht van Sinterklaas moet dan in verband met de winkeliers plaatsvinden in, lawezegge, augustus.

Uiteraard schept dit ook budgetaire problemen, want als je vroeger tot november kon sparen om je in te dekken voor de feestdagen zit je nu ineens met het probleem dat als je tot dat moment wacht, je alleen maar schepjes, emmertjes, parasollen en van die foute bermudashorts in de winkels ziet. Dus moet je gaan shoppen voor sinterklaas en kerst ergens rond juli, terwijl je dan nog bezig bent om die twee weken Center Parks of Lloret de Mar te financieren. En dat is nog niet eens alles.

Want: je zou dan dus je zomervakantie vroeger moeten boeken. Maar jij weet in december nog niet of er tijdens de bouwvakvakantie van volgend jaar ineens gratis Cholera is in Spanje, of een Tsunami of een burgeroorlog. En dat maakt het lastiger om iets te boeken, en al helemaal bij Oad, want die zijn failliet. Maar goed, als de hele cultuurkalender (scrabble score!) dus een half jaar terug wordt gedraaid komen mensen in de problemen met hun financiën. En dan hebben ze geen geld om uit te geven.


Kunnen we niet gewoon afspreken dat we:  óf weer gewoon alles op het juiste moment vieren en de winkels dus niet in juli al strooigoed in het schap leggen, óf we gewoon het hele jaar álles beschikbaar hebben, zodat we zelf wel kunnen beslissen of we paaseitjes, kerstballen, of valentijnskaarten nodig hebben? Heren (en dames) winkeliers?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten