vrijdag 4 oktober 2013

LEKKER BEKJE!


Heeft u al Hollandse Nieuwe gehad dit jaar? Kibbeling? Lekkerbekje? Contant betaald? Wie weet bent u dan in al uw onschuld wel medeschuldig aan fraude. Vandaag in het nieuws: visfraude in V(l)issingen. Blijkbaar kun je met vis dus ook frauderen.

(uit Nieuws.nl) Vier mannen uit de omgeving van Vlissingen zijn aangehouden op verdenking van fraude met vis en witwassen. De twee reders, een visser en een handelaar zouden stelselmatig een deel van de tong- en kabeljauwvangst achterhouden en op de zwarte markt verkopen. Dat meldt het OM vrijdag.

En dat is alleen maar de administratieve kant. Maar: als we daar al mee kunnen frauderen dan gaan er nu vast heel wat lichtje branden bij vindingrijke vissers. Hoe lang nog voordat we uitzwem lekkerbekjes denken te kopen die uit gewone ordinaire gepaneerde stekelbaars bestaan. Ook in die handel zit de klad namelijk. Vroeger was een lekkerbekje altijd gemaakt van kabeljauw of wijting. Maar vanwege de prijs en het overbevissen (acht hengels; één scholletje), is de origine van de gemiddelde lekkerbek nu afgezakt naar pangasius-filet, via de aanvliegroute heek (die nu ook niet meer betaalbaar is). Als je vaak pangasius eet, is er op YouTube een documentaire die je niet wilt bekijken. Doe je dat wél, dan eet jij van z’n langzalzeleven geen pangasius meer. Dus”: niet kijken, dooreten, en dan zie je vanzelf wat er van komt. Doe nog maar zo’n bak kibbeling (want: pangasius)

Ondertussen: waar blijft de Victoria Plofbaars? Kan niet lang meer duren. En: gaan we straks in blikjes tonijn toch ineens weer Roemeens goudvissenvlees vinden? En blijft dat allemaal beperkt tot dooie vis, of is er straks ook (jahaa.. daar had ik natuurlijk al aan gedacht) een fraudeprobleem met levende vis in aquariumwinkels, van dat je na aankoop van een goudvis in je onschuld met een plastic zakje naar huis loopt waar een gemeentelijke parkvijverkarper van 60cm zit? (En jij maar met een schoenlepel proppen om dat beest die kom in te krijgen).

Het begint er op te lijken dat de hele landbouw, veeteelt, visvangst, en andere voedingssector het druk heeft met frauderen. What’s next? Want er stáát volgende week weer iets in de krant, daar kan je gif op innemen. Dan blijken alle warme bakkers ineens eigenlijk lauw te zijn, of anders halfvolkoren brood te bakken ondanks wat er op de verpakking staat. Of misschien dat de verse komkommers van vandaag eigenlijk gewoon kwamkwammers zijn van vorige week. (Tip: Groen. Een komkommer is groen. Niet bruin). Kleurenblind? Een komkommer is niet krokant.


Er is eigenlijk maar één echte oplossing: Schaf een hengel aan, en huur een bootje. Voorzie dit bootje van de juiste benodigdheden voor visvangst (twee vrienden, krat bier). Vang je eigen vis. Fraudeer alleen als je vertelt hoe groot hij was. Die vrienden geven u wel gelijk, later. Dan weet u in elk geval wat er op uw bord ligt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten