vrijdag 18 oktober 2013

VERSTOORDE NACHTRUS

Kijk, het begon heel simpel. Er stond een ruim gepekelde (voor “gepekeld” lees: beschonken, lam, lazarus, kasibilibata, straalbezopen) Rus op de stoep, in gezelschap van zijn vrouw en nageslacht. Er was sprake van wat heel eerbiedig “verstoring van de openbare orde” heet, maar in dit geval meer de vorm had van lallen, ruzie, en aanpalend agressief gedrag naar de kinderen toe. Twee omen agent besloten in te grijpen.



Maar: het bleek te gaan om een diplomaat, die daar op diplomatieke manier zijn vrije (en onschendbare) mening stond te uiten. Dus daar mag je niks van zeggen, en zeker niks aan doen. Per slot van rekening gaat het hier om iemand die zijn land en volk vertegenwoordigt. Een representatieve Rus dus. Dus: hùp – internationaal incident. Of de agenten wel goed bij hun hoofd waren. Of de agenten ook gelijk maar ontslagen konden worden. En: of de internationale verhoudingen nog wel goed waren, want onze eigen dagvorst was namelijk al in voorbereiding om zijn Koninklijke Bontmuts uit het vet te halen in verband met een staatsbezoek.



Het is namelijk dit jaar het Nederland-Ruslandjaar. Dit wisten we allemaal allang, behalve dan dat het tot circa 10 dagen geleden (Dronken Diplomaat Dag) een groot geheim was. Maar: de cat is out of de bag, en niemand kan hem er weer poetin. (Ja, met mij ken je lachen. Snappie ‘em? Put in? Poetin? ) Dus nu weet iedereen ineens dat het het Nederland-Ruslandjaar is, en hebben ze in Rusland nu als tegengebaar ook een van onze diplomaten onheus bejegend, maar dan wel een stukje goedkoper, want die hadden ze niet eerst dronken gevoerd. 



Wij hebben toen weer als tegengebaar ingebroken in een appartement dat bij de Russische ambassade hoort, en waarvan de Telegraaf (zoals altijd een bron van nauwkeurige verslaggeving) suggereert dat het wel eens een "KGB“ appartement kon zijn. Wij kunnen dus verwachten dat er binnen een paar dagen een vergelijkbare inbraak plaats gaat vinden in Moskou, in een BVD appartement. De BVD bestaat namelijk – net zoals de KGB - niet meer. En dan is het hek van de dam natuurlijk. Voor je het weet is het bonje, en al zijn we dan geen Amerika, dan wordt het vast nog wel een Lauwe Oorlog. 



Dat is dan wél weer goed voor het genre De Spionnenfilm, en dan kan Rutger Hauer gewoon onze eigen Sean Connery worden in onvergetelijk films waarin hij met een Zuiderzee botter stiekum in Odessa landt en onder zijn Urker klederdracht een puntgaaf witte smoking aanheeft. Ik zie het nù al voor me. Dan kan Geert het hoofd van Spectre spelen. Maar dat zal de Russen dan wel weer tegen de borsjt stuiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten