vrijdag 17 januari 2014

GASSA!

Terwijl men in Groningen een collectief schaliegasme heeft ten gevolge van de schaderapportage, is nu in Friesland het kwartje ineens óók gevallen. In Groningen is er natuurlijk nu al schade die duidelijk aanwijsbaar veroorzaakt is door de gaswinning. In Friesland is dat nog niet zo, dus willen ze daar nu alvast een vergoeding voor zien. Dit is onlangs ter sprake gebracht door de Friese gedeputeerde en blijkbaar - niet verbazingwekkend - gas-deskundige Sietse Poepjes (Ja, zo heet-ie echt, dus ik kón het niet laten, natuurlijk)

Voorlopig is er nu eerst een fors rel in Groningen omdat de schade experts die door de NAM waren ingehuurd veel lagere taxaties gaven dan wat werkelijk de schade was. Dat is natuurlijk ook een beetje hetzelfde als dat je een onderzoek naar de nadelige effecten van alcohol laat uitvoeren door de directie van Lucas Bols, maar dat terzijde. Waarschijnlijk zijn die taxateurs de deur uitgestuurd met instructies in de lijn van: “we denken niet zozeer aan een financiële vergoeding, maar meer in de richting van een zak Alabastine en een plamuurmes”. En “gelieve tijdens uw inspectie gebruik te maken van de volgende kreten”: “Welke scheur?”; “Volgens mij was dat al zo”; en “De meeste mensen zouden blij zijn met een gratis kelder.”

Gelukkig waren er genoeg Groningers die dachten: “ik doe ’s gek, ik ga het aan een echte aannemer vragen”, en voor je het wist was het financiële probleem van de NAM vertienvoudigd. Waarschijnlijk betekent dat dat ze er nu ineens heel erg lang over moeten nadenken voordat ze de knip trekken (en ze ook spijt als haren op hun hoofd hebben over het kopen van al die aandelen in Alabastine). Vandaar waarschijnlijk dat gedeputeerde en potentieel gedupeerde Poepjes het gasprobleem preventief wil laten afkopen, voordat ze ineens de Grotten van Warfstermolen kunnen toevoegen aan Friese toeristenattracties, of de Elfstedentocht ineens van die permanente gasvlammen langs de route heeft (wél weer handig voor het opwarmen van snert c.q. chocolademelk, natuurlijk).

Gelukkig wordt er inmiddels van overheidswege gekeken of er misschien door middel van iets minder gaswinning ook wat op Alabastine (beter een scheur in je muur dan een meur in je schuur) kan worden bezuinigd, maar met een vermindering van 10% betekent dat alleen maar dat Loppersum in 2040 van de kaart verdwijnt in plaats van 2025. Het is een kwestie van “wanneer”; en niet van “óf”. In de potentiële situatie Friesland zouden we het dan hebben over het door gaswinning mogelijk gaandeweg verdwijnen van Ameland, en dat scheelt gelijk weer in het toeristenverkeer in verband met Aangespoelde Bultrug. Want je moet wel ergens kunnen aanspoelen, natuurlijk. Anders ga je een eindje verderop en je spoelt aan op Texel, en dan gaat alle poen naar Noord-Holland. En die krijgen al genoeg toeristenomzet in het kader van de wietplantage die vroeger als Amsterdam bekend stond.

Voorlopig gaan we denk ik weer veel in het nieuws zien over dit fenomeen, en let maar ’s op: Als Friesland nu op voorhand al compensatie kan krijgen voor iets dat nog moet gebeuren, dan blijven de andere provinciën ook niet lang achter. Want je kan niet weten of er ooit in Noord-Brabant naar gas geboord gaat worden, dus ze kunnen maar beter nu alvast beginnen aan het Alabastine Fonds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten