vrijdag 21 maart 2014

IN DE STEMMING VOOR IETS NIEUWS

Het was weer zo’n week waarin de media ons hebben vergast (als in ”vergasten”, en niet “vergassen”) op een ruime hoeveelheid materiaal waarbij de nieuwsfactor ver te zoeken was. Eerst hebben we dagenlang ellenlange artikelen mogen lezen over wat er dan toch wel met dat zoekgeraakte vliegtuig van Malaysia Air was gebeurd. Het antwoord tot nu toe: “geen idee, maar we gaan er wel wild over speculeren” (heeft niks met “speculaas” of “speculum” te maken).

Hele bataljons experts hebben honderden verklaringen afgelegd over wat zij dachten dat er wel ’s aan de hand kon zijn met dat vliegtuig. De kranten stonden er bijkans bol van. Daarbij werd kunstig vermeden om wat dan ook aan echte feiten te melden. Zodat we nu, een week later, nog steeds een vliegtuig van een meter of 30 lang (en breed) met 263 passagiers kwijt zijn. Laat de NSA dáár maar ’s op los, dan hebben we dat ding tegen maandag wel weer in beeld. Maar nee, die zijn te druk met het afluisteren van u en mij en onze buren.

Verder was er ook nog een landelijke politicus (ik gebruik de term een beetje losjes in het kader van de kwalificaties) die een aantal uitlatingen deed jegens een bepaalde bevolkingsgroep, waarmee hij aan de ene kant natuurlijk wel weer midden in de belangstelling stond (waar hij vreselijk hitsig van wordt), maar aan de andere kant ook weer zich de woede van veel mede-Nederlanders op de hals haalde ( waar hij trouwens óók heel hitsig van wordt, volgens mij). En nu is het ineens een hetze tegen zijn partij, die zich zo langzamerhand een beetje voor hem gaat generen. Arme jongen – en hij kon vroeger zo goed leren. (Nieuws? Welnee, dat wisten we allemaal toch al?)

Over politieke stuiptrekkingen gesproken: er kwam ook nog wat hete lucht vrij uit meneer Berlusconi die blijkbaar weer graag de politiek terug wil. Waarschijnlijk is dat omdat op het thuisfront aan de verwachtingen van zijn verse verloofde niet te voldoen is, zelfs met een kruiwagen Viagra. Volgens het gerechtshof in Italië mag hij voorlopig nog even thuisblijven, hetgeen voor Berlusconi waarschijnlijk erg veel energie gaat kosten, maar uiteindelijk dan wel een mooie dood is natuurlijk.

En nét toen ik dacht dat we klaar waren met (niet)nieuws las ik zojuist dat (zit je stevig?) de Surinaamse luchtmacht AL haar vliegtuigen van de hand gaat doen, waarbij we het hebben over maar liefst 6 kleine en niet bewapende vliegtuigen die voor een groot gedeelte al 10 jaar onbruikbaar aan de grond staan. Dat is, anno 2014, zo mogelijk nog triester dan de Nederlandse Luchtmacht in 1940 bij de Duitse invasie, en van dat toen de piloot ziek was. De huidige Surinaamse luchtmacht – waarvan de hele inventaris binnenkort op Marktplaats staat – gaat worden vervangen door 3 Indiase helikopters die 5 jaar geleden besteld zijn en dus ook al 5 jaar “op ieder moment gaan worden geleverd”. Het zou mij na dit nieuws ook niets verbazen als de Surinaamse Marine momenteel niet kan uitrukken omdat “de pomp van de boot stuk is, en één van de peddels aan vervanging toe is”.

Ik hoop dat er volgende week weer nieuws is, zodat wij wellicht weer eens iets verrassends lezen. Dan nu nog even het weer: Vandaag: geen weer. Morgen weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten