vrijdag 25 juli 2014

WIJ ZIEN ZE NIET VLIEGEN

Nu we eindelijk door het Fyra debacle heen lijken te zijn, steekt het Italiaanse Ansaldo Breda toch weer ergens de kop op. We hebben het – voor diegenen dit het allemaal gemist hebben – over het bedrijf dat zich specialiseert in het vervaardigen van spullen die niet, of niet naar behoren werken (ook de helikopters die zij aan de marine hebben verkocht blijken niet te voldoen, om nog maar te zwijgen van vergelijkbare gevechtshålikøpters die 5 jaar geleden aan Denemarken waren geleverd.

Gelukkig hebben we nu eindelijk onze les geleerd. Of? In een poging om wat geld te besparen gaat dezelfde firma nu de JSF assembleren. “Ja maar,” zegt een woordvoerder van defensie, “Ze worden daar dus niet gemaakt, alleen maar in elkaar gezet.” Dat is natuurlijk niet echt een geruststelling, want het is vrij voorspelbaar dat: A – tegen de tijd dat de JSF uiteindelijk wordt geleverd er inmiddels kolonies op Mars zijn (commentaar Ansaldo Breda: “de vertraging kwam omdat de schroevendraaier kwijt was”) en B: de cockpit te klein is voor een Nederlandse luchtmachtpiloot, zodat wij straks gedwongen zijn om missies te laten vliegen door circusdwergen.

Nu is de reputatie van dit Italiaanse bedrijf alom bekend, en kun je jezelf afvragen: “hoe kan een bedrijf dat op uiterst consequente wijze keer op keer slecht werkende bende levert blijven bestaan?” Ik denk dat het antwoord hier op mogelijk is dat de mensen in de overheid die ons veels te dure belastinggeld uitgeven het korte termijngeheugen hebben van een fruitvliegje, óf dat de persoon die tekent voor zo’n batterij treinstellen er meteen uitgewipt wordt om vervangen te worden door een hele nieuwe, goedbedoelende, en onervaren inkoopambtenaar die vóór zijn baan bij de rijksoverheid nog nooit een krant van dichtbij had bekeken. Er na wél, natuurlijk, want dan staat zijn naam er regelmatig in, in verband met miljarden verslindende aanschaf van vliegtuigen die niet vliegen, om maar iets te noemen.

Kunnen we – in het kader van de werkgelegenheid, ook – niet gewoon hier zelf die dingen in elkaar fietsen? Gewoon van dat we net zoals bij Ikea gewoon een doos met onderdelen van een JSF krijgen met bouwtekening en inbus sleuteltje?
Of net zoals vroeger in zo’n doos met afbeelding van het voltooide product alles keurig aan een plastic stripje, met een tubetje modelbouwlijm? Lijkt me helemaal geweldig, want dan kunnen we aan niemand anders de schuld geven als het landingsgestel bijvoorbeeld aan de staartvin gelijmd is.

Een prettige bijkomstigheid zou dan zijn dat Ansaldo Breda dan via een nieuwe bedrijfsstrategie een ander marktsegment in zou moeten. Ik denk aan pizza’s, bijvoorbeeld – iets waar Italianen traditioneel wél goed in zijn. Hoewel je dan waarschijnlijk wel weer tegen andere dingen aan zult lopen zoals van dat de pizza te laat is, de olijven steeds in brand vliegen, en de ansjovis niet werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten