Google+ Followers

vrijdag 29 november 2013

DOET UW FRAUDE BOODSCHAPPEN?

Het lijkt hier wel de derde wereld. Beestachtige taferelen met angorakonijnen die aan het licht komen (De taferelen. De konijnen komen niet aan het licht; dat wordt automatisch geregeld. Snap dat nou); Kledingbedrijven die zich distantiëren van het leed op de werkvloer in Bangla Desh waar ze tegen een hongerloontje voor u die veels te luxe alpaca broekpakken macrameeën, en – hartstikke hier in Alphen aan de Rijn – (tromgeroffel) ..verkiezingsfraude.

Je hoeft er niet meer voor naar Monrovia: ook hier blijkt nu dat verkiezingsresultaten niet zuiver op de graat zijn. Dat kwam aan het licht toen bij telling van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan de Rijn bleek dat – zit u stevig?- iemand twee keer gestemd had in Hazerswoude-Rijndijk. Mugabe in Zimbabwe is er niks bij. Maar: dankzij deze fraude is nu in de aan het oppervlak braaf uitziende gemeente het democratisch proces hopeloos ontwricht. De restzetel die zo in het geding kwam blijkt nu van GroenLinks te zijn, en niet van RijnGouweLokaal. Dat wordt weer nàchten wakker liggen.

Alsof dat nog niet erg genoeg is blijkt nu dat al die mensen die zich in de schulden hebben gestort om zo’n e-Sigaret aan te schaffen dat ook voor Jan-met-de-korte-naam (doedel) gedaan hebben, want het blijkt dat ook de e-peuk schadelijk is voor gebruiker en omgeving en helemaal niet “gezonder”. De meeste mensen hadden dat natuurlijk al wel bedacht. Per slot van rekening is een elektrische stoel ook slechter voor je dan een gewone, dat weet een kind.

Na mijn vorige stukje over surprises mag ik er van uitgaan dat het aanpalende feest van de Goedheiligman voldoende besproken is, en kunnen wij ons gaan bezinnen op de Kerst, die er vlak achteraan komt. Voor de Katholieken onder ons betekent dat onder meer zo’n adventskalender waar je op de eerste dag natuurlijk al alle chocolaatjes uit had gegraasd, en daarna weer alle klepjes voorzichtig had dichtgedaan zodat niemand dacht dat je een veelvraat bent.

Voor de rest van ons gaat de Kerst natuurlijk meer over de spirituele en existentiële kant. Een mentaal rustpunt, een moment om stil te staan bij hoe het jaar verlopen is. Een gelegenheid, kortom, waarbij wij weer onze jaarlijkse bezinning gaan maken over of het beenham of kalkoen wordt deze keer, en wat er bij de LIDL in de schappen ligt met zo’n “delicieux” doosje er om heen. Als je ziet wat er daar – nu al – te koop ligt lijkt de recessie nog wel mee te vallen (maar die is dan ook voorbij, had ik in de krant gelezen): Hertenbiefstuk; lamsbouten, speelse bosjes asperges met zo’n lap veels te zout spek er omheen en hele planken vol met andere culinaire bevliegingen die je met bijgeleverde knijpfles kunt omtoveren in een bord eten waar Herman Den Bijker een minderwaardigheidscomplex van zou krijgen. In de praktijk staat die knijpfles straks gewoon op tafel, natuurlijk, zodat iedereen naar eigen smaak zijn carpaccio kan bedelven (flarf!) onder een rode wijnreductie met aalbessen en een vleugje pijpkaneel. Feestelijk!

Als het meezit, is er straks ook nog licht-vochtig Anton Pieck Kerst Toiletpapier in de aanbieding, voor de nazit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten