vrijdag 6 december 2013

NA-SINT

De luchtbel tussen Sinterklaas en Santa Claus is officieel aangebroken. De buit is binnen (valt het u ook op dat we de Sint nooit gaan uitzwaaien op 6 december?), en we hebben nu een paar ergerlijke weken tegoed die gekenmerkt worden door aanpalende feestvreugde, zoals het verplicht moeten luisteren naar “gemoderniseerde” kerstmuziek als u besluit een winkel binnen te gaan. Tenzij u een schuilkelder vol met blikvoer heeft, of een vriezer met ander eten, moet u er vroeg of laat aan geloven.


Kerstmuziek zou u natuurlijk alvast in de stemming moeten brengen voor De Boom, Het kerstdiner, Het Samenzijn, en Het Knappend Haardvuur. Maar in de praktijk is er een kleine groep malversanten die zich bezig houdt met het ombouwen van “O Dennenboom” of die Nachtbrakende Herdertjes naar een hedendaagse techno/rap/hip-hop versie. Die wordt vervolgens in een tijdloepje van 15 minuten en als medley naar iedere winkelier in Nederland verzonden waar hij tot 25 december non-stop te beluisteren valt. Omdat tijdens deze weken het ook ongelofelijk druk gaat zijn (deels omdat de mensen die dingen willen kopen moeten concurreren met de mensen die hun sinterklaascadeautjes komen ruilen) is het gegarandeerd zo dat u elk muzikaal verminkt kerstlied wel 3 keer te horen krijgt voordat u ook maar in de buurt van de kassa bent.


Uiteraard levert dit spanningen op – niet alleen tussen mensen die elkaar niet kennen (“moet u dat nou persé vandáág komen ruilen?”), maar ook tussen mensen die nog wéken met elkaar door één deur moeten (“Ik zéi nog tegen je dat je nooit net na Sinterklaas moet proberen om een doos kerstballen te kopen. En ik heb al vier tassen met rotzooi vast die jij zo nodig gelijk even wou aanschaffen. Ik had gewoon naar voetballen kunnen kijken vanmiddag. Maar néé…. Ga effe lekker mee de stad in, Kees. Eén uurtje, Kees. En wat gebeurt er? Hier loopt Kees, met vier boodschappentassen vol kerstbende. Al drie uur, en jij wil nog naar de V en D. Daar knapt Kees niet echt van op.”) Volgens mij zijn er statistisch meer aanvragen voor echtscheidingen van 6 tot 25 december.


Combineer dit met het feit dat, waar u ook loopt buiten, u niet kunt ontsnappen aan de lucht van De “Oud Hollandsche Gebak Kraam”, want kerstmedley + oliebollenlucht = gezellig winkelen. En als u zich daar in laat meeslepen heeft u straks – naast die vier boodschappentassen met engelenhaar, knipperende kerstlichtjes (Die volgend jaar op 6 december spontaan toch weer stuk blijken te zijn, óf zo hopeloos in de knoop zitten dat alle padvindertjes van Nederland ze nog niet kunnen ontwarren), theelichtjes voor op de schoorsteenmantel, en de kerstballen – ook nog zo’n door het vet half-doorzichtige zak met 12 aan elkaar vastgeplakte en inmiddels koude en versteende oliebollen waar u straks uw naam mee in de tafel zou kunnen krassen. Néém er nog eentje, Kees. Dat hep geld gekost, Kees.


Persoonlijk ben ik van mening dat kerstaankopen dienen te worden uitgevoerd volgens dezelfde methode waarmee SWAT teams gekaapte vliegtuigen ontruimen. Je bent voorzien van: de juiste uitrusting (koptelefoon met muziek naar eigen voorkeur; geen partners die impulsief nog even een andere winkel in willen; een boodschappenlijst die duidelijk en niet te lang is; de kortste route naar de winkel EN een plattegrond waar de minst bezochte kassa’s staan, en een vastomlijnde timing. In en uit in maximaal 5 minuten. Take no prisoners. Nu nog een kerstboom van 85 euro uitzoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten