vrijdag 11 april 2014

DEBIELEGAAL

Slecht nieuws voor alle internetgebruikers die wel eens iets downloaden dat ze niet “gekocht” hebben: illegaal downloaden is nu illegaal. Ja, laat dat maar ’s even bezinken. Deze ingrijpende wijziging betekent dat vanaf nu iedereen die illegaal gaat downloaden het risico loopt om niet aangepakt te worden. Ja, dat leest u goed. In eerste instantie wordt de bal sowieso heen en weer gekaatst vanuit de overheid, die vindt dat de stichting Brein de sites die illegale media beschikbaar maken achter de broek moet zitten. Maar de stichting Brein (die met het innovatieve idee kwamen om illegaal downloaden nu illegaal te laten maken) vindt dat dit meer op de weg van de overheid ligt.

Uiteraard gaat dit soort ontwikkelingen gepaard meet vreselijk veel vergaderen, en dat kost ook veel geld. Dat geeft niks, want dat kan worden gefinancierd uit uw belastinggeld. Intussen kunnen de downloaders niet strafrechtelijk worden vervolgd vanwege allerlei privacy-wetten en omdat het kwa mankracht onuitvoerbaar is. Wat blijkbaar wél kan (vindt de stichting die “Brein” heet) is het omver halen van al die torrent sites die hun servers in voormalige raketsilo’s in het Oostblok hebben staan, en die zelfs door de NSA niet gevonden kunnen worden vanwege muren die 6 van meter dik gewapend Sovjet-beton zijn. Mijn persoonlijke voorspelling: deze discussie gaat nog jaaaaaaaaaaaaren duren, en vooral geen resultaten opleveren. Dat had een stichting die “Sukkel” heet in 30 seconden al wel kunnen bedenken. 

Terwijl dit schokkende nieuwtje de wereldmedia ademloos in zijn ban houdt, gebeuren er toch ook nog andere dingen – en ik ga het niet meer hebben over een vliegtuig van 68 x 68 meter. Er is nog wel meer kwijt. Zo zijn er twee missende meisjes in Midden-Amerika. 

Daarnaast heb ik begrepen dat er op sommige plekken in de wereld mensen op elkaar schieten omdat ze mekaar het licht in de ogen niet gunnen. Ik zwijg nog over het feit dat Duitse premier Merkel haar eigen geheim afgeluisterde dossiers van de NSA niet mag inzien. Wat gaat ze daarin lezen dat ze niet al wist? Per slot van rekening heeft ze het eerst moeten zeggen voordat het kon worden afgeluisterd, dus we kunnen er vanuit gaan dat ze wel weet waar het over gaat. Of misschien hebben ze daar bij de NSA een soort van aandikprogramma waar ze zoiets doorheen halen om de afgeluisterde informatie om te bouwen naar iets dat niet door de beugel kan. Een soort van decoder waardoor “ik moet nog wat wetsvoorstellen doornemen vanavond” er ineens uitkomt als “ik word opgewonden van juchtleer, levende kippen, en radijsjes”. Je kán niet weten, natuurlijk. En: dan wil ik het dossier Rutte wel ’s lezen.

Hoe dan ook, je hebt geen Brein nodig om te weten dat illegaal afluisteren al illegaal wás toen het gebeurde, in tegenstelling tot het illegaal downloaden dat nú pas illegaal gaat worden. Zo gauw ze het er over eens zijn. Ik schat in 2045.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten