vrijdag 18 april 2014

PAASHAAST

Even let je niet op, en Pasen staat weer voor de deur. Dat betekent gesmolten chocolade vingerafdrukken van kleine kindjes op uw witte overhemd. En overal staan ook weer van die schaaltjes met paaseitjes die van buiten heel bedrieglijk doen alsof ze van zachte chocola zijn, maar 1 millimeter onder het oppervlak zit dan van die harde herrie waardoor je aanstaande dinsdag in de wachtkamer zit voor een spoedbehandeling van een afgebroken kies. Mijn advies: draag dit weekend iets bruins.

Morgenochtend dus vroeg naar de supermarkt, anders wordt u alsnog gedwongen om – in plaats van carpaccio of reerug – toch weer 23 hardgekookte eieren te verorberen aan de paastafel, met alle atmosferische gevolgen van dien. Na de supermarkt nog snel even naar de stomerij om uw paasbeste paasoutfit op te halen (die maandag weer vol bruine vingerafdrukken en rode wijn vlekken zit). Dus dat wordt geen uitslapen morgen. Om alles klaar te hebben voor eerste Paasdag moet er nog heel wat werk verzet worden, dat spreekt.

Eerste paasdag is natuurlijk ook het moment waar alle Katholieke kindjes hun vastentrommeltje mogen openmaken, mom vervolgens in een half uur de equivalent van 6 weken snoep weg te drukken. Pasen is dan ook de feestdag met de meest hysterisch hyperactieve kinderen, en het vrolijkst gekleurde braaksel. Na de traditionele paasmaaltijd, die altijd ’s middags plaats vindt om te zorgen dat we geen seconde van Goede Tijden Slechte Tijden hoeven te missen, gaan de kinderen dan eitjes zoeken. Dit werkt als volgt: ’s morgens (toen ú dus bij de Lidl in de rij stond met een kar vol uitloopeieren en Franse kaas en vloeibare versnaperingen), was uw vrouw bezig om op ludieke wijze in uw voor- en achtertuin chocolade-eieren te verstoppen met de bedoeling om ze later die dag te laten vinden door de verzamelde kinderen - die na de opluchting van het overgeven óók wel weer een snoepje lusten.

Helaas blijkt dan dat er altijd meerdere kindjes toch nog eieren hebben gevonden die nog verstopt waren voordat u zelfs maar in dat huis woonde, en die hadden ze natuurlijk ook al wel naar binnen gewerkt. Gelukkig is op eerste paasdag de eerste hulp toch open, dus dat maagje kan nog wel leeggepompt worden. Daar moet u zelf niet naar kijken, trouwens, anders komt de reerug óók weer boven. Maar: 20 minuten verder zit dit evenement er ook weer op. Nadat u op deze manier uw eigen bijdrage voor 2014 heeft uitgegeven kan de hele familie dan weer lijkbleek en opgelucht naar huis. En – schrale troost natuurlijk – iemand anders zijn kindje heeft de eieren gevonden die ú in 1973 verstopt had, dus is het Karma weer min of meer in balans.

Afijn, de Opel Kadett staat weer voor de schakeldakbungalow, de kinderen willen nóóit meer chocolade-eitjes, en de reerug ligt nog waar u hem in eerste instantie had gedeponeerd. Dan is nu alleen de vraag: wat is er vanavond op TV? En: Koffie? Chocolaatje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten