zaterdag 30 augustus 2014

GEVRAAGD: MEDEWERKER BAANOPLEUKING

Je kent het vast wel: Je loopt op een braderie rond, en er zijn mensen die daar “oude ambachten” uitbeelden. Dit is zodat u dan aan uw kinderen kunt uitleggen dat je vroeger toen het internet nog niet bestond mensen had die echt wat deden. Hier zijn uw kinderen heel erg in geïnteresseerd namelijk – dat merkt u meteen aan de diepe zucht waarmee zij hun Smartphone uitzetten. “Goh, pap, vertel nog eens over de kaasdragers. Wij hangen aan je lippen.”

Verplichte nummers in Oude Ambachten zijn altijd van die beroepen waarbij de resultaten meteen verkocht kunnen worden aan aanwezig publiek – ik denk hier bijvoorbeeld aan de kaarsenmaker, en de licht verkreukelde Zeeuwse Kantklossters met zon kapje met van die caravanspiegels. Ook altijd aanwezig zijn de klompenmaker die al jarenlang met 3 millimeter per braderie aan één paar klompen aan het werk is, en de Stadsomroeper met zo’n roeitoeter en een opgerolde perkamenten aankondiging die gaat over wat er bij de plaatselijke middenstand in de aanbieding is.

In de nabije toekomst gaat dit een beetje veranderen, want er zijn in de afgelopen pak-em-beet 25 jaar heel wat ambachten verdwenen (of hopeloos in verval geraakt, zoals het beroep van stratenmaker, waar je vroeger echt iets voor moest kunnen, maar dat tegenwoordig alleen nog maar bestaat uit 2 uur per dag asfalt over straat te plenzen en 6 uur schaften). Ook de straatveger is verdwenen, en de verkeersagent die met zo’n inklapbaar “Stop / Ga” bordje midden op een kruising stond. Zo’n agent waaraan je gewoon de weg kon vragen, en dan beleefd het juiste antwoord kreeg.

Ook bijkans uitgestorven zijn alle beroepen die bestonden uit het repareren van spullen, maar dat heeft waarschijnlijk dan weer arbeidsplaatsen opgeleverd in de sector vuilnisman (of mag je dat niet meer zeggen? Is dat nu een politiek beladen term die nu bij het Werkplein te boek staat als Medewerker Afhaaldienst, met zo’n beschrijving van “werken in de buitenlucht waar u met uw teamgenoten een stoere truck bedient?”) Klinkt goed, maar valt in de praktijk toch tegen, net zoals de baan met een motorfiets van de zaak die je ook privé mag gebruiken – alleen zit er wel zo’n giga-stofzuiger voor hondenpoep achter op.

Dat is namelijk ook een hedendaagse uitdaging: ze moeten bij het UVW rotbanen zo omschrijven dat u er toch op gaat solliciteren, en “Medewerker Watertechnische Infrastructuur en Afvoer” klinkt een stuk aantrekkelijker dan “rioolwerker”. En “Sanitair beheerder met schotel/tafel vaardigheden” is beter dan “toiletjuffrouw” Volgens mij moet er dan ook een vacature zijn voor “Creatieve manager beroepsomschrijvingen” bij diverse instanties zoals uitzendbureaus.

Gelukkig komen er dan ook weer nieuwe beroepen bij die meer passen in het huidig maatschappelijk klimaat zoals de zumba instructeur en de jihad-ronselaar. Zouden die dan weer rondlopen op een braderie in 2040? Zou zomaar kunnen. In de tussentijd moeten er dan wel weer arbeidsplaatsen zijn voor het uitbeelden van oude ambachten op braderies, lijkt mij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten