dinsdag 30 juli 2013

KOM MAAR BINNEN MET JE KNECHT


Nog maar zes nachtjes slapen en dan … kun je in alle winkels weer gewoon …. Kerstliedjes horen. Dan bent u af van surprises maken en gedichten verzinnen.  Maar: Daar was u natuurlijk nog helemaal niet aan begonnen, want dit jaar bij het lootjes trekken had u net die vervelende neef getroffen waarvoor u toch al nooit een cadeautje kon verzinnen, en toen moest u ingewikkeld gaan ruilen met andere familieleden tot u iemand had die u wél aardig vind.  Dus: dit weekend een cadeautje kopen en dan, zo gauw u weet hoe groot het is, kunt u een surprise bedenken waar het allemaal in past.

Nu is er natuurlijk de alom bekende noodoplossing in de vorm van de strooprollade, maar dat is een zwaktebod, want iedereen weet dat daar geen creatieve gedachte achter zit. En dat kunnen we niet hebben, natuurlijk. De ontvanger weet dan meteen dat u voor hem of haar niet echt veel moeite wou doen. Zit er dan ook nog zo'n gedicht bij dat begint met "Sint heeft erg lang moeten denken - wat hij (vul naam in) zou gaan schenken" dan hoeft u voor de eerstkomende jaren niet te rekenen op uitnodigingen voor feesten en partijen. Geen strooprollade dus.

Ook de surprise die op grappige wijze zinspeelt op persoonlijke details die de ontvanger pijnlijk/gênant vindt wordt meestal niet echt gewaardeerd. Dat betekent dus: geen papier-mâché uitbeelding van oom Joop die porno aan het downloaden is. En ook geen gedicht á la: Ome Joop heeft een PC - Daar bekijkt hij filmpjes mee - in die filmpjes zie je vrouwen - …en dan een zin die eindigt in "douwen". Niet doen. Vindt oom Joop niet leuk. (Zijn vrouw en kinderen wél). Voor oom Joop moet u een surprise maken waarin u zijn huiselijke kwaliteiten benadrukt, zoals zijn ongekende vaardigheid in het ophangen van kruidenrekjes, of het maaien van die twee vierkante meter gras achter het huis.  Dus: groene tapijttegel, grasmaaier. Doos met cadeau onderop.

Waar u ook voor moet oppassen is al dat losliggende strooigoed, met van die plaksnoepjes die je vullingen loswrikken en ook die versteende pepernoten waar je òf in in een keer drie verstandskiezen op breekt, of - als je niet goed kauwt - de volgende ochtend een barst van in de toiletpot schiet. Nee, dan die taai-taai poppen die je eventueel kunt ombouwen (want had u nooit aan gedacht) tot bijna slijtvaste schoenzolen. Neem mijn advies: taai-taai alleeen benaderen met professioneel gereedschap dat u bij de Gamma of Karwei kunt huren. Den: slijpschijf. Laat dit soort snoepgoed aan de kinderen over; die hebben nog melktandjes die straks weer teruggroeien. Dan kunt u legitiem de hele pakjesavond aan de bisschopswijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten