vrijdag 16 augustus 2013

CHIMPANSEENUWACHTIG

Broodje aap verhaal blijkt geen broodje aap verhaal: Deze week stond er een bericht in het NRC over een dode aap die in een groentenla in de ijskast gevonden werd. Niet lang geleden werd ook in Limburg een auto aangehouden met Congolezen op de voorbank, en een dooie aap op de achterbank. Het achtergrondverhaal schijnt te zijn dat Afrikanen van beneden de Sahara wel van een broodje aap houden, en er blijkbaar geld en benzine voor over hebben, want in Nederland kun je schijnbaar geen apenvlees aanschaffen.

Wie ooit Indiana Jones And The Temple Of Doom heeft gezien weet dat er over smaak niet valt te twisten – hoewel we daar wel een ongeschreven wet handhaven: je eet je eigen soortgenoten niet op (behalve in Papua Nieuw Guinea en op sommige locaties aan de Amazone, heb ik begrepen). Dus, als je uit een land als Kameroen, Congo of Rwanda komt, is cultureel gezien de keus van een broodje aap niet gezien als een vreemde optie. Koreanen eten hond, wij eten rauwe haring, Inuït (je mag geen “Eskimo” meer zeggen) eten zeehondenvet. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je eet datgene wat moeder natuur beschikbaar maakt (Hetgeen vervelend is als je op Antarctica woont, want ik heb begrepen dat pinguïns een beetje smaken alsof je de bodem van een vogelkooi schoonlikt). En laten we wel wezen, ik vang óók liever een aap dan een leeuw of een python. Dan weet je in elk geval met enige zekerheid wie er wié gaat opeten.

In de tussentijd is er – blijkbaar – een levendige handel gaande vanuit België en Frankrijk in deze Congoleze versnapering. Waar die apen dan uiteindelijk vandaan komen is dan weer de vraag, want ik zie iemand nog niet op een zolder in Antwerpen een heel bataljon mantelbavianen kweken. Of ergens in een kot achter de Sacre Coeur wat dat betreft.

Het is waarschijnlijker dat er een soort van illegale “bijna-mensenhandel” gaande is vanuit Afrika, lijkt me. Ja, óf een vreselijk corrupte oppasser bij de Apenheul, natuurlijk. Maar: ik denk hier dus aan apen die onder valse voorwendsels Europa worden binnengelokt via louche organisaties die gouden bergen (of bananen) beloven terwijl het in het echt gaat om een enkele reis richting groetenla.

Kunnen we dan niet beter gewoon aap gaan kwéken, een optie die wij vorige week al in het nieuws lazen? Da’s uiteindelijk veel efficiënter en het enige dat je moet doen om het de authentieke textuur in de mond te geven is dat je er van te voren wat haar overheen snippert. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten