maandag 5 augustus 2013

SCHEVOLUTIE

Ligt het aan mij, of is de basis van Darwin’s principes 180 graden omgekeerd? In het dagelijks leven kom ik steeds vaker spectaculaire voorbeelden tegen waaruit blijkt dat met name die mensen zonder overlevingsvaardigheden of aanpassingsvermogen  aan hun omgeving welig tieren.  Even voor alle duidelijkheid: Charles Darwin (u weet wel, die Engelse bioloog/theoloog die met zijn schip de Beagle rond voer en research pleegde) had bedacht dat degenen die overleven hetzij het sterkst waren of het best aangepast aan hun eigen leefomgeving. Survival of the fittest, heet dat in het Frans.

Maar: Ga eens een dagje lopen in de binnenstad en je vindt het tegendeel: Niet uitkijken voor ander verkeer wordt zelden beloond met een plotselinge encounter met een auto, en van die vrolijke Michelin sporen in je rug. Ook op de fiets met je empeedrie speler op knetterhard EN actief whatsapp-end kom je blijkbaar zonder scheerkleuren op je bestemming. Om nog maar te zwijgen van die ouders die demonstratief hun kinderen trainen om op de stoep te fietsen, over te steken waar geen, of geen groen stoplicht aanwezig is.

Degenen die het best zijn aangepast op hun leefomgeving leren derhalve oren en ogen op steeltjes te hebben om te zorgen dat zij niet steeds met een plamuurmes halve voetgangers van de voorbumper moeten krabben, of met een hogedrukspuit van de motorkap te verwijderen. In wezen is het zo dat de minderheid voor de meerderheid uitkijkt op straat, met als gevolg dat die meerderheid er nu vanuit gaat dat dit de normale gang van zaken is.

Is het niet verstandig om gewoon minstens één keer per maand een uitkijkvrije dag te hebben waarbij al die wildlopers en –fietsers ineens niet meer worden beschermd door hun meer verantwoordelijke medeburgers? Ik zie daar diverse pluspunten aan: A) Educatief. Niets werkt zo goed als aanschouwelijk onderwijs, in dit geval middels de scherpe contour van een achteruitkijkspiegel in je togus. B) Economisch. De economie wordt gestimuleerd door zowel een toename in vervangende auto-onderdelen (ik denk hier bijvoorbeeld aan zijspiegels, bumpers) en ook in de medische sector (voor het chirurgisch verwijderen van empeedrie spelers uit de voorhoofdsholte, of het reconstrueren van de SMS klier)


Dan hebben we het nog niet eens over het collectieve amusement van iedereen die normaliter foeterend om dit soort wegpiraten heem moet rijden of denken. Ik zie het nu al vóór me: doffe dreun, gevolgd door gulle lach. Dat gaat snel de populairste dag van de maand worden, moet jij ’s opletten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten